رعایت چه اموری استغاثه را به برآورده شدن حاجت نزدیک می کند؟
به گزارش عطر حرم، استغاثه به معنای کمک خواستن در هنگام بلا و گرفتاری عملی است که مسلمانان و اولیای خدا همچون پیامبران در طول تاریخ برای دادخواهی و یاری طلبی در مواقع سختی انجام می دادند.
به گزارش عطر حرم به نقل از مهر، روزهای سخت جنگ در غزه، با کشتار بی رحمانه رژیم صهیونیستی ضد مردم بی دفاع باریکه ای که حالا خالی از هر گونه امکانات و حتی نیازهای اولیه زندگی انسانی شده است چنان صحنه های ددمنشانه ای را به روی دیدگان بشر قرار داده که صدای بعضی از حامیان رژیم جعلی اسرائیل را هم درآورده است. ماه هاست جامعه جهانی شاهد سنگین ترین حملات و فجیع ترین نسل کشی در مقابل رسانه ها است و جز چندین کشور عملا اقدام جدی ای در مقابل تجاوزات رژیم صهیونیستی صورت نگرفته است. شرایط در غزه به مرز بحران رسیده و قحطی در کنار بمب های فرود آمده بر سر مردم هر لحظه جان هزاران انسان بی گناه را تهدید می کند.
اینکه از آغاز انقلاب اسلامی ایران، نظام و مردم ایران تصمیم بر قطع روابط با رژیم صهیونیستی گرفته و این رژیم را نه تنها به رسمیت نمی شناسند بلکه وجود او را در منطقه و جهان نحس و پلید می دانند تنها یک استراتژی سیاسی و یا اعتقادی نیست، بلکه باوری است انسان مدارانه و اخلاق مدارانه که هرگونه توجه و حمایتی را از رژیمی با این همه سابقه تجاوز و کشتار بردارد و در طرف درست تاریخ در کنار ساکنان اصلی فلسطین بایستد.
در حالی که ماه هاست جنگ در غزه شرایط جدیدی پیدا کرده و روزانه صدها نفر در حملات اسرائیل به شهادت می رسند شب گذشته مراسم دعا و استغاثه به امام زمان برای پیروزی مردم غزه و نابودی رژیم صهیونیستی در مسجد مقدس جمکران و دیگر مساجد سراسر کشور برگزار گردید.
استغاثه به معنای کمک خواستن در هنگام بلا و گرفتاری عملی است که مسلمانان و اولیای خدا همچون پیامبران در طول تاریخ برای دادخواهی و یاری طلبی در مواقع سختی انجام می دادند. این عمل در دل خود توسل و دعا را هم بهمراه دارد اما فراتر از آن حالتی از انسان است که همراه با اضطرار و فریاد از خداوند طلب گشایش می کند.
در اسلام استغاثه روش ها و آدابی دارد که از آن جمله اقامه نماز و استغاثه به خداوند و در مذهبی شیعه استغاثه به خاندان و رسول خدا است. در زمان مشکلات بزرگ و شدائد این استغاثه است که توجه به خداوند و امام حی و حاضر را برای کمک خواهی می طلبد و دست های نیاز را برای رفع گرفتاری بالا می برد. یک نگاه گذری به وضعیت غزه این حقیقت را آشکار می کند که جز به مدد الهی و دست یاری حضرت صاحب الزمان (عج) گره از کار مسلمانان و نجات مردم اتفاق نخواهد افتاد.
استغاثه به معصومان
گزارشی در منابع موجود نیست که خاندان (ع) شیعیان را از استغاثه به پیامبر و خاندان (ع) نهی کرده باشند. بلکه در حدیثی امام صادق (ع) می فرمایند: هر موقعی حاجتی داشتی که خواستی از خدا طلب کمک بکنی دو رکعت نماز بخوان و پس از نماز در سجده بگو: «یا محمد یا علی؛ ای آقای مؤمنین و مومنات، به شما استغاثه می کنم به سمت خدا، یا محمد یا علی، استغاثه می کنم به شما، استغاثه به خدا می کنم و استغاثه می کنم به محمد و علی و فاطمه و- بقیه ائمه (ع) را می شماری- به شما توسل می کنم به سمت خدا. اگر این عمل را انجام دهی ان شا الله در همان ساعت به فریادت می رسند.»
استغاثه به امام زمان (عج)
غوث از القاب امام زمان (عج)، است. و در بعضی از دعاها همچون دعای فرج و زیارت آل یاسین این لقب در رابطه با امام مهدی به کار رفته است. دانشمندان شیعه دو نحوه استغاثه به امام زمان را ذکر نموده اند:
نماز و زیارت استغاثه
بنا بر آن چه که در مصباح کفعمی آمده است. برای استغاثه به امام زمان باید دو رکعت نماز به جای آورد که در رکعت اول آن بعد از سوره حمد، سوره فتح و در رکعت دوم سوره نصر را خواند. بعد از نماز هم دعایی که با عبارت «سَلامُ اللهِ الکامِلُ التّامُّ الشّامِلُ العامُّ…» آغاز می شود را قرائت کرد آنگاه حاجت خویش را طلب نمود. کفعمی گفته است که این نماز را باید در زیر آسمان (جایی که مسقف نباشد) به جای آورد و پیش از آن غسل کند. شیخ محمود عراقی (نویسنده کتاب دارالسلام با مبحث احوال امام زمان و کسانیکه ایشان را دیده اند) می گوید خودش این عمل را تجربه کرده و آثار عجیبی از آن دیده است.
نماز استغاثه به حضرت حجت (عج)
نماز استغاثه دیگری به امام زمان مطرح گردیده است این نماز دو رکعت است که باید در زیر آسمان و بر بالای بام با سر برهنه خوانده شود و بعد از نماز با سر برهنه، امام زمان را با «یا حُجَّةُ الْقآئِمُ» به تعداد عدد أبجدش یعنی ۵۹۵ مرتبه صدا زد. این نماز را صدر الاسلام همدانی، مطرح کرده و گفته که نتیجه آنرا تجربه کرده است.
نماز استغاثه به حضرت فاطمه (س)
روایت شده هرگاه برای شما حاجتی پیش آمد، و سینه ات از آن تنگ شد. دو رکعت نماز بخوان، و بعد از سلام سی مرتبه تکبیر بگو، و تسبیحات حضرت زهرا (س) را بجا آور، و به سجده برو و صد مرتبه بگو: «یا مَوْلاتی یا فاطِمَةُ اَغیثینی» ای سرپرستم ای فاطمه به فریادم برس پس جانب راست صورت خود را بر زمین بگذار، و همین ذکر را صد مرتبه بگو، و سپس جانب چپ چهره ات را بر زمین بگذار و صد مرتبه بگو، باردیگر به سجده برو و ۱۱۰ مرتبه بگو، و حاجت خویش را یاد کن، به درستی که خدا آنرا برآورده کند.
استغاثه در کجا و چه زمانی انجام می شود؟
حسین محمدیان در مقاله ای که اشارات قرآن در باب استغاثه پرداخته است استغاثه در قرآن را به چند دسته تقسیم کرده. استغاثه در جنگ، استغاثه حضرت یوسف در زندان، استغاثه حضرت یعقوب و استغاثه اهل جهنم. قرآن به قسمتی از رویداد جنگ بدر اشاره کرده و می فرماید که مسلمانان در رکاب پیامبر بزرگ اسلام توان نظامی و نیروی مواجهه با دشمن را از دست داده بودند. از شدت وحشت و اضطرابی که از کثرت نفرات دشمن و فزونی جنگ افزارهای دشمن برای مسلمین پیش آمده بود همگی دست به استغاثه دراز کرده و از خداوند تقاضای کمک کردند. در پاره ای از روایات آمده است که پیامبر اسلام هم همگام با مسلمانان دست به استغاثه و احتیاج به سوی خداوند بلند کرد و عرضه داشت خدایا وعده ای که به من دادی تحقق بخش که اگر گروه مؤمنان از بین بروند عبادت و پرستش به تو از بین خواهد رفت. حضرت آنقدر استغاثه کرد تا جایی که عبا از شانه مبارکش بر زمین افتاد. إِذۡ تَسۡتَغِیثُونَ رَبَّکُمۡ فَٱسۡتَجَابَ لَکُمۡ أَنِّی مُمِدُّکُم بِأَلۡفࣲ مِّنَ ٱلۡمَلَٰٓئِکَةِ مُرۡدِفِینَ (۹ انفال)
توجه قرآن به مبحث استغاثه نشان داده است که این عمل هم راهی برای برون رفت از مشکلات و سختی هایی است که انسان متحمل می شود. علاوه بر این آثار و برکاتی دارد که همچون آن نزدیکی و توجه بیشتر به خداوند است. باید به این نکته هم توجه کرد که بلاها و حوادث هم همه از طرف خداست و آزمایشی که هر بنده ای بگونه ای به آن مبتلا می شود، ایمان افراد در چنین مقطعی سنجیده می شود که چقدر ناامیدی وجودش را فرا می گیرد و از یاد خدا غافل می شود. خداوند برای بیداری و آگاهی مردم را گرفتار مشکلات می کند تا توجه و استغاثه آنان به خداوند هم بیشتر شود و شاکر و قدردان نعمت های خدا باشند.
در داستان هایی که قرآن به آن اشاره نموده است هرگاه استغاثه با آداب و شرایطی صورت گیرد به آن پاسخ داده می شود. چه بسا افراد و اجتماعات بسیاری در طلب گشایش امور دست به اشتغاثه بردند و جواب گرفتند که با گشایش مشکلاتشان همراه بوده است.
شرایط و آداب استغاثه
استغاثه اما شرایطی هم دارد که نخستین آن اضطرار و بی قراری است. به جهت اینکه استغاثه، بخصوص استغاثه به امام زمان برای یاری و نصرت مردم غزه و همینطور تعجیل در حضور ایشان به نتیجه برسد و آثار و برکات خویش را داشته باشد باید آدابی را رعایت کرد.
دوری و برائت از سیره دشمنان امام
ممکن نیست در جبهه باطل بوده و به هر شکلی سیاهی لشگر دشمنان امام باشیم، اما ادعای استغاثه به امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) داشته باشیم. اگر با هر رفتاری، کلام، نوشتار و حتی تکان سر به تأیید و حمایت دشمنان اسلام و انقلاب بپردازیم، چگونه می توانیم استغاثهی درستی برای امامی داشته باشیم، که به علت کینه و دشمنی همین افراد غایب است.
هم دلی و وفاداری در جبهه حق
از شرایط بسیار مهم استغاثه به امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) هم دلی، اتحاد و وفاداری بین استغاثه کنندگان است. همان اندازه که دشمنی و عناد با مخالفان امام مهم می باشد، یک دل و متحد بودن افراد در جبههی حق و اجتماع استغاثه کنندگان هم سرنوشت ساز است. امام در جمعی که قلب های آنها با هم یکی نباشد، وارد نمی شوند و به دعای بدون معرفت آنها هم احتیاجی ندارند.
حضور جهادی در جبهه حق
در قرآن نصیحت مهمی برای انسان وجود دارد، خداوند می فرمایند، اگر شرایط قیام و جهاد جمعی در راه خدا برایتان فراهم نیست، تنها یا حتی دونفره برای خدا قیام کنید
شرایط باطنی استغاثه
اگر قلبی جایگاه امام نباشد، نمی تواند استغاثه ای شایسته برای آمدن امام داشته باشد. ما زمانی می توانیم امام را بخواهیم و ایشان را ببینیم، که حضور و غیاب امام برای ما یکی باشد. شیوه همسرداری، تربیت فرزند، خانه داری، روابط اجتماعی، دین داری و ارتباطات ما باید طوری باشد، که هر لحظه خویش را در محضر امام ببینیم و امام را شاهد ماجرا بدانیم. کسی که حضور و غیاب امام برایش یکی شد، همهی پرده ها برایش کنار می روند و یار و سردار امام می شود. این فرد دیگر معنای استغاثه به امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را درک می کند و برای آن هر نوع هزینه ای تقبل می کند.
فقط کسی می تواند حقیقتاً اهل استغاثه به امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) شود، که اهل نصرت رسانی به امام باشد. هیچ نصرتی در عالم برای امام، بالاتر از خودسازی نیست. اگر می خواهیم کاری برای امام نماییم، قبل از استغاثه به ایشان تلاش نماییم، که غم از دل ایشان برداریم و مانعی از موانع ظهور ایشان را برطرف نماییم.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان عطرحرم در مورد این مطلب