همراهی الهی، دل های مؤمنان را در لحظات سخت آرام می کند

همراهی الهی، دل های مؤمنان را در لحظات سخت آرام می کند عطر حرم: قرآن مقاومت و استقامت را به عنوان نیرویی معرفی می کند که در همه ابعاد زندگی بشر جاری است



به گزارش عطر حرم به نقل از مهر، در روزگار ما، مفهوم مقاومت یکی از ارزشمندترین پیام هایی است که قرآن کریم به انسان ها ارائه می دهد. این پیام نه فقط برای یک دوران خاص، بلکه برای همه ی نسل ها و دوران ها آموزنده و سازنده است. قرآن مقاومت و استقامت را به عنوان نیرویی معرفی می کند که در همه ابعاد زندگی بشر جاری است، از میدان نبرد و مقابله با دشمنان خارجی گرفته تا درون قلب ها و ایستادگی در مقابل وسوسه ها و چالش های درونی. پیام اصلی قرآن در این زمینه این است که اگر ایمان و اعتماد به خدا در دل ها ریشه کند، مقاومت در مقابل هر مشکلی ممکن خواهد شد.
یکی از نکات برجسته در این مجموعه آیات مقاومت، تاکید قرآن بر اهمیت صبر و استقامت است. در قرآن، صبر به عنوان یکی از پایه های اصلی مقاومت معرفی می شود. صبری که نه فقط به تحمل دشواری ها می پردازد، بلکه نیرویی سازنده و پیش برنده دارد. قرآن، صبر را به عنوان ابزاری معرفی می کند که می تواند در لحظات دشوار به انسان ها نیرویی مضاعف ببخشد و آنان را از تسلیم شدن در مقابل مشکلات باز دارد. این صبر، برخلاف آن چه ممکنست تصور شود، نه ضعف است و نه ناتوانی؛ بلکه قدرتی است که از ایمان عمیق به خداوند سرچشمه می گیرد.
علاوه بر صبر، قرآن به عنصر توکل به عنوان یکی دیگر از پایه های مقاومت اشاره می کند. توکل یعنی اعتماد کامل به خداوند و واگذاری امور به او. این اعتماد به مفهوم دست روی دست گذاشتن نیست، بلکه به مفهوم تلاش و کوشش در کنار اعتماد به خداوند است. در قرآن آمده است که خداوند کسانی را که به او توکل می کنند، یاری می دهد و هیچگاه آنان را تنها نمی گذارد. این همراهی الهی، دل های مؤمنان را در لحظات سخت آرام می کند و آنان را قادر می سازد که با اطمینان و آرامش به مبارزه و مقاومت خود ادامه دهند.
یکی دیگر از پیام های مهم قرآن درباب مقاومت، اهمیت وحدت و همبستگی میان مؤمنان است. قرآن به مسلمانان سفارش می کند که در مقابل دشمنان خود متحد باشند و از تفرقه و نزاع های بیهوده پرهیز کنند. تجربه نشان داده است که اتحاد، یکی از مهم ترین عوامل پیروزی در مقابل دشمنان است و هرگونه اختلاف و تفرقه، تنها به سود دشمنان خواهد بود. قرآن بارها به مؤمنان یادآوری می کند که با اتحاد و همبستگی، می توانند بر هر دشمنی غالب شوند و راه پیروزی را هموار کنند.
در نهایت، این مجموعه، یک الگوی کامل و جامع برای مقاومت و استقامت بر پایه ی آموزه های قرآن کریم فراهم آورده است. هر آیه، با معنای خاص خود، دریچه ای به طرف درک عمیق تر از مفهوم مقاومت می گشاید و ما را به درکی جامع تر از راه حق و وظایف ما در قبال آن دعوت می کند. در این مجموعه، هر آیه همچون سنگ بنایی است که بنای عظیم مقاومت و ایستادگی را شکل می دهد و ما را به طرف هدف نهایی یعنی پیروزی و موفقیت در راه حق و حقیقت رهنمون می سازد.
سوره آل عمران؛ وَلَا تَهِنُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَنتُمُ الْأَعْلَوْنَ إِن کُنتُم مُّؤْمِنِینَ *‏ إِن یَمْسَسْکُمْ قَرْحٌ فَقَدْ مَسَّ الْقَوْمَ قَرْحٌ مِّثْلُهُ ۚ وَتِلْکَ الْأَیَّامُ نُدَاوِلُهَا بَیْنَ النَّاسِ وَلِیَعْلَمَ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا وَیَتَّخِذَ مِنکُمْ شُهَدَاءَ ۗ وَاللَّهُ لَا یُحِبُّ الظَّالِمِینَ * ‏وَلِیُمَحِّصَ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا وَیَمْحَقَ الْکَافِرِینَ
خیلی از اوقات در تحلیل ماجراهای تاریخ اسلام ما بسنده می نماییم به این که عده خاص، مقصر اصلی اتفاقات تاریخ بودند و مردم هیچ نقشی در حوادث عظیم نداشتند، در صورتیکه وقتی شما به جملات حضرت زهرا (س) در خطبه فدکیه و به حرکت حضرت زهرا (س) در رفت و آمد به درب خانه مردم مدینه نگاه می کنید می بینید مسئله یک عده خاص فقط نیستند، مسئله اصلی حضرت زهرا (س) مردمی است که وقتی آنها را خطاب قرار می دهد که برخیزید و قیام کنید، قیام نمی کنند؟! مسئله سستی و کوتاهی مردم است. به آنها می فرماید شما توان تغییر اوضاع را دارید، چرا اقدامی نمی کنید ؟[۲] از دست مردمی ناراحت هستند، به همین دلیل می فرمایند نمی خواهم مردمی که عهد شکستند بر بدن من نماز بخوانند.[۳] مسئله کوتاهی مردم است. بر سر مردم فریاد می زنند که مردم مگر نمی دانید من دختر پیغمبر شما هستم؟! چرا کمک نمی کنید؟!
امام موسی صدر جمله ای در این خصوص در تبیین حادثه عاشورا دارد. امام صدر می گوید: اگر در میدان جنگ تنها ابن زیاد و یزید و عمر بن سعد بودند، آیا امام حسین به آن شکل دردناک به شهادت می رسید؟ یقیناً نه. پس چگونه توانستند چنین جنایتی کنند؟ به فرمان فرمانده و اجرای مجریان و تأیید تأییدکنندگان و سکوت خاموشان.
عوامل مختلفی در کوتاهی مردم نقش آفرین است، اما یکی از عوامل اصلی کوتاه بینی و سطحی نگری و عدم کلان نگری و آینده نگری است. حضرت زهرا (س) اهتمام می کرد مردم را به کلان نگری دعوت کند. آینده را به آنها نشان می داد و می فرمود اگر حکمرانی دست علی مقابل السلام بیفتد، علی بن ابی طالب شتر حکمرانی را به آرامی بدون این که صدمه ای ببینید به عاقبت می رساند و از جانب دیگر آینده شوم حذف مدیریت ولایت را به مردم بیان می کرد و می فرمود: «اگر مدیریت ولایت را کنار بگذارید، شما را بشارت دهم به شمشیرهای آخته، اختلاف همیشگی، ظالمین بر شما مسلط می شوند، اموال شما را می برند» مردم این آینده را نمی دیدند، قدرت آینده نگری نداشتند، از آن طرف قدرت کلان نگری هم نداشتند. قدرت کلان نگری یعنی دو طرف ماجرا را دیدن. اگر هزینه دفاع از ولایت را ندهیم، چه هزینه های سنگینی خواهیم داد؟! عدم کلان نگری و آینده نگری مردم مدینه فاجعه آفرید.

ما اگر بخواهیم قدمی برای ظهور برداریم، اگر بخواهیم اقدامی اساسی برای حل مشکلات امروز جامعه خودمان انجام بدهیم، باید دو خاصیت مهم را در جان خودمان و در جامعه خودمان تقویت نماییم. آن دو صفت برجسته عبارت است از «کلان نگری» و «آینده نگری». کلان نگری یعنی چه؟ گاهی اوقات ما آن قدر درگیر جزییات مشکلات خودمان هستیم، نمی توانیم از بالا به مسائل جاری زندگی خودمان نگاه نماییم. نمی توانیم آینده را پیش بینی نماییم.


منبع:

1403/09/23
14:39:06
5.0 / 5
254
تگهای خبر: اسلام , امام , دین , شهادت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳
عطر حرم

atreharam.ir - حقوق مادی و معنوی سایت عطر حرم محفوظ است

عطر حرم

عطر و ادکلن و اسانس