خواسته های روز سوم ماه مبارك رمضان

خواسته های روز سوم ماه مبارك رمضان در دعای روز سوم ماه رمضان آمده است؛ «بار خدایا، ما را در این روز از خواب غفلت بیدار کن و در این روز مرا از کارهای باطل و سفیهانه دور گردان و خدایا هر کار خیری که در ماه رمضان نازل کرده ای نصیبی از آن کار خیر به من برسان. »


در دعای روز سوم ماه رمضان آمده است؛ «بار خدایا، ما را در این روز از خواب غفلت بیدار کن و در این روز مرا از کارهای باطل و سفیهانه دور گردان و خدایا هر کار خیری که در ماه رمضان نازل کرده ای نصیبی از آن کار خیر به من برسان. »
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ
" اللهمّ ارْزُقنی فیهِ الذّهْنَ و التّنَبیهَ و باعِدْنی فیهِ من السّفاهة و التّمْویهِ و اجْعَل لی نصیباً مِنْ کلّ خَیْرٍ تُنَزّلُ فیهِ بِجودِکَ یا أجْوَدَ الأجْوَدینَ. "
«خدایا روزی کن مرا در آن روز هوش و خودآگاهی را و دور بدار در آن روز از نادانی و گمراهی و قرار بده مرا بهره و فایده از هر چیزی که فرود آوردی در آن به بخشش خودت، ای بخشنده ترین بخشندگان. »
به گزارش عطر حرم به نقل از ایسنا، آیت الله مجتهدی تهرانی در شرح «اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی فِیهِ الذِّهْنَ وَالتَّنْبِیهَ وَبَاعِدْنِی فِیهِ مِنَ السَّفَاهَةِ وَ التَّمْوِیهِ» در دعای روز سوم می گوید: خدایا در این ماه رمضان روزی کن که من هوشیار بشوم و حافظه پیدا کنم و از خواب غفلت بیدار بشوم. انسان اگر بیدار بشود خیلی لذت می برد، نوع انسان ها در غفلت هستند؛ ازاین رو در ماه رمضان از خدا درخواست کنید که از خواب غفلت بیدار شویم.
وی درباره علت ضعیفی حافظه عنوان می کند: یکی از نعمت های بزرگ خدا ذهن است. در این دعا از خدا درخواست ذهن و حافظه می نماییم، اگر می بینید حافظه ضعیف است و حافظه درست و حسابی نداریم، علت آن گناه است؛ به نامحرم که نگاه کنی حافظه می رود.
این استاد اخلاق ادامه می دهد: شخصی به دانشمندی رجوع می کند و می گوید؛ من حافظه ندارم. آن دانشمند اظهار داشت: گناه نکن و علت آنرا هم ذکر کرد و اظهار داشت: علم یک نوع فضیلت و برتری است و خدا این برتری را به شخص گناه کار نمی دهد بنابراین کسی که اهل گناه است مجتهد و ملأ نمی گردد و اگر بخواهد ملأ بشود و به درد مردم بخورد باید حافظه داشته باشد و لازمه آن ترک گناه است.
این عالم ربانی همینطور دعایی برای تقویت حافظه معرفی می کند و می گوید: از خدا؛ حافظه بخواهیم و ترک گناه کنیم؛ این دعا را هم پس از هر نماز بخوانید: «سبحان من لایعتدی علی اهل مملکته …» که سبب تقویت حافظه می شود؛ قرآن حفظ کنید؛ حافظه زیاد می شود؛ خواندن آیة الکرسی حافظه را زیاد می کند.
این استاد بزرگ اخلاق یک مرتبه دیگر به دعای روز سوم ماه رمضان اشاره می کند و می گوید: در ادامه دعای روز سوم از خدا طلب بیداری از خواب غفلت می نماییم. «وَبَاعِدْنِی فِیهِ مِنَ السَّفَاهَةِ وَالتَّمْوِیهِ» خدایا در این روز مرا از کارهای باطل و سفیهانه دور گردان؛ غیبت نکنم، دروغ نگویم و … سفاهت به معنای؛ کار بی خردانه و بچه گانه است.
وی با قرائت ادامه دعا می افزاید: «وَاجْعَلْ لِی نَصِیباً مِنْ کُلِّ خَیرٍ تُنْزِلُ فِیهِ» خدایا هر کار خیری که در ماه رمضان نازل کرده ای نصیبی از آن کار خیر به من برسان.
مرحوم آیت الله مجتهدی تهرانی در ادامه به حدیثی از حضرت رسول (ص) اشاره می کند و می گوید: رسول خدا فرمود: «آیا شما را خبر ندهم به اموری که اگر به آن امور عمل کنید، شیطان از شما دور می شود؛ مثل دور بودن مشرق از مغرب. » اصحاب گفتند: «بله یا رسول الله» حضرت فرمودند: «روزه بگیرید؛ چونکه روزه صورت شیطان را سیاه می کند. »
وی تصریح کرد: یکی از کارهای خیر روزه گرفتن است. از خدا بخواهیم که در ماه رمضان مریض نشویم و توفیق روزه داری داشته باشیم. یکی از کارهای خیر دیگر صدقه است؛ صدقه دادن هم پشت شیطان را می شکند. «و کَسْرَ ظَهره» و در ادامه آمده است، مواظبت بر عمل صالح، نماز شب و دوستی با خدا و استغفار، ریشه شیطان را قطع می کند. و در آخر حدیث گفته شده است: «و ل ِکلِ شیء زکات وزکاتُ الابدان الصیام» که هر چیزی زکاتی دارد و زکات بدن های شما روزه است.
او همینطور درباره بخش آخر دعای روز سوم ماه رمضان اظهار می کند: «وَ اجْعَلْ لِی نَصِیباً مِنْ کُلِّ خَیرٍ تُنْزِلُ فِیهِ بِجُودِکَ یا أَجْوَدَ الْأَجْوَدِین» خدایا هر خیری که در ماه رمضان نازل می کنی برای من نصیبی از آن خیر قرار بده به جود و بخشش خودت ای کسی که جود و بخششت از همه بخشندگان بیشتر است.

همینطور در تفسیر حجت الاسلام والمسلمین علوی تهرانی از دعای روز سوم ماه مبارک رمضان می خوانیم:
خواسته های روز سوم ماه مبارک رمضان
خرد و دانایی و آگاهی و توجه را روزی من قرار بده.
مرا از نادانی و در آمیختن حق و باطل دور گردان.
از هر خیری که نازل می کنی مرا هم بهره مند گردان.
«اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی فِیهِ الذِّهْنَ وَ التَّنْبِیهَ»

ذهن در لغت به معنای دانایی و تیزهوشی است و تنبیه به معنای هوشیاری و متوجه شدن.
باید بدانیم که علم و دانایی، هوشیاری و توجه، رزق و روزی است و هر رزقی به دست خداست.
سوره هود آیه ۶ می فرماید: و هیچ جنبنده ای در زمین نیست مگر اینکه رزقش به دست خداست.
حال که به دست خداست پس باید آنرا خواست چون که دانایی با نادانی برابر نیست.
سوره زمر آیه ۹ می فرماید: بگو آیا آنان که می دانند با آنان که نمی دانند برابرند؟
فطرت و عقل حکم می کند که این دو، نه تنها برابر نیستند بلکه دانایی برتر است.
سوره بقره آیه ۲۶۹ می فرماید: به هر که حکمت و دانایی داده شد، به او #خیر_کثیر عنایت شده است.
کدام علم و دانایی را باید از خدا بخواهیم؟
رسول خدا (ص) می فرمایند: اگر روزی بر من فرا رسد که در آن روز بر علم و دانش خویش نیفزوده باشم که مرا به خدا نزدیک سازد، خداوند طلوع آفتاب آن روز را برایم مبارک نساخته است. بعد از خداوند درخواست نماییم علمی را روزی ما قرار دهد که ما را به او نزدیک گرداند.
سوره مجادله آیه ۱۱ می فرماید: خداوند درجات کسانی که از شما ایمان آورده اند و کسانی را که عالم و دانشمندند بلند گرداند.
«وَباعِدْنِی فِیهِ مِنَ السَّفاهَةِ وَالتَّمْوِیهِ»
سفاهت در لغت به مفهوم نادانی و تمویه به مفهوم درهم آمیختن حق و باطل است.
یکی از ثمرات سفاهت پشت کردن به انبیاء است. فرستادگان الهی برای مردم چیزی جزء هدایت نیاوردند و چیزی جز سعادت نخواستند.
سوره بقره آیه ۱۳۰ می فرماید: و جز کسانی که خویش را به نادانی زده اند چه کسی از آئین ابراهیم روی برمی گرداند؟
حداقل ضرری که پشت کردن به انبیاء و تعالیم آنان دارد این است که انسان گرفتار تمویه می شود یعنی درهم آمیختن حق و باطل به یکدیگر.
پس دوری از بلای سفاهت و تمویه لازم است.
«وَاجْعَلْ لِی نَصِیباً مِنْ کُلِّ خَیْرٍ تُنْزِلُ فِیهِ»
خیر در لغت به مفهوم هر چیزی است که به صلاح و سود انسان باشد.
برای انسان خداپرست، سود و صلاح آخرتی اولویت دارد، بنابراین زندگی دنیایش را در جهت کسب آخرت طراحی می کند چون آخرت است که باقی می ماند.
ازاین رو از خداوند می خواهد که او را از خیرات بهره مند گرداند که آخرتش آباد گردد. یعنی خداوند کمک نماید که از گناه دور باشد و او را از هرگونه اشتغال به غیر خدا دور سازد، چون سودی ندارد.
همه چیز را باید از خداوند خواست بنابراین در پایان عرض می کند:
«بِجُودِکَ یَا أَجْوَدَ الْأَجْوَدِینَ».




منبع:

1400/01/28
10:54:23
5.0 / 5
1411
تگهای خبر: اسلام , دانش , زكات , طراحی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۱
عطر حرم

atreharam.ir - حقوق مادی و معنوی سایت عطر حرم محفوظ است

عطر حرم

عطر و ادکلن و اسانس