چک ، سفته و برات مهمترین انواع سند تجاری محسوب می شوند که توسط قانون تجارت و سایر قوانین داخلی مورد حمایت واقع شده و برای حفظ اعتبار آن ها قوانین بخصوصی تصویب شده است. این اسناد دارای مراحل خاصی برای صدور و وصول بوده و همچنین می توان به شرایط خاصی اشاره کرد که در خصوص تسویه آن ها از طریق دادخواست حقوقی وجود دارد ، با دفتر وکالت عدل محور همراه باشید.
باتوجه به اینکه برخی از شرایط باعث می شود بتوان درخواست مربوطه را در قالب یک دعوی حقوقی یا یک شکواییه کیفری تنظیم کرد به بررسی اقدامات حقوقی لازم برای مطالبه وجه چک و سفته می پردازیم هرچند که در این زمینه بهترین کار ممکن مراجعه به وکیل چک متخصص یا وکیل سفته می باشد. ابتدا مراحل مختلف درخواست وجه چک را بررسی می کنیم و سپس به بررسی مراحل لازم برای مطالبه وجه سفته می پردازیم.
اقدامات حقوقی لازم برای مطالبه چک
زمانیکه چک صادر شده مشمول یکی از موارد ذیل باشد شرایط مراجعه به دادگاه برای شما فراهم می گردد.
-
عدم موجودی در حساب مورد نظر به طور مطلق
-
عدم کفایت موجودی در حساب مورد نظر به قدری که بتواند تمام وجه چک را تسویه کند.
اگر چک شما مشمول یکی از موارد ذیل باشد باید به دادگاه حقوقی مراجعه کنید و نمی توانید از مزایای شکایت کیفری بهره مند شوید.
-
چک های سفید امضا
-
چک های مشروط
-
چک های تضمین کننده
-
چک های بدون تاریخ (تاریخ صدور)
-
چک های موعد دار
-
اگر در مدت شش ماه از صدور چک نسبت به شکایت کیفری اقدام نکرده اید.
-
اگر به مدت شش ماه از دریافت گواهی عدم پرداخت نسبت به تنظیم شکایت نامه اقدام نکرده باشید.
اکنون باتوجه به اینکه چک مورد نظر شما در کدام دسته قرار می گیرد باید به دادگاه صالح مراجعه کنید. اگر هم وجه چک تا مبلغ 20 میلیون تومان باشد شورای حل اختلاف به آن رسیدگی می کند. دوایر ثبت اسناد نیز مرجع دیگری است که برای مطالبه وجه چک می توانید به آنجا مراجعه کنید. در این صورت نیازی به پرداخت هزینه دادرسی در ابتدای امر نمی باشد اما باید مبلغ بیشتری را بعد از وصول وجه چک به عنوان هزینه رسیدگی و اجرائیات به دوایر اجرای ثبت پرداخت کنید.
دادخواست یا شکایت نامه شما باید مشتمل بر موارد ذیل باشد:
-
لاشه چک برگشت خورده (برگشت چک باید توسط بانک تایید شده باشد) را باید به دادخواست خود الصاق کنید.
-
گواهی عدم پرداخت وجه چک توسط بانک محال علیه (بانک محال علیه باید تعیین کند که گواهی مربوطه در خصوص عدم موجودی به صورت مطلق است یا به علت عدم کفایت موجودی) نیز باید به دادخواست مربوطه الصاق گردد.
-
در بخش خوانده باید اسم یا اسامی کسانی که ملزم به پرداخت هستند را درج کنید. این شخص ممکن است صادر کننده ابتدایی چک، ظهرنویس یا حامل آن باشد.
-
در زمان تنظیم دادخواست بهتر است درخواست قرار توقیف فروش اموالی که از خوانده می شناسید را از دادگاه داشته باشید تا از فروش احتمالی این اموال توسط خوانده جلوگیری به عمل آورید. اگر هم هیچ گونه مالی از خوانده یا متشاکی علیه سراغ ندارید می توانید درخواست کنید تا لیست اموال وی از اداره دارایی گرفته شود.
-
در صورتی که امور به نمایندگی (از طریق وکیل چک) انجام می شود باید حتما نام نماینده قانونی در بند مورد نظر درج شود.
اقدامات حقوقی لازم برای مطالبه وجه سفته
همانطور که می دانید سفته برگه های چاپ شده ایست که با مهر میزان مشخصی از اعتبار، به عنوان یک سند رسمی و توسط بانک های مجاز در سراسر کشور عرضه می شوند. معمولا این سفته ها برای تضمین یا جلب اعتماد به فرد یا افراد دیگری در قالب کارفرما، موسسه و ... ارائه می شوند. حال برای درخواست وجه سفته هایی که تسویه نشده اند توسط وکیل سفته متخصص باید به مراحل ذیل دقت کنید:
-
شما باید در مدت ده روز از زمان سر رسید نسبت به واخواست اقدام کنید. اگر هم روز دهم با یک روز تعطیل مصادف باشد می توانید در روز یازدهم واخواست را انجام دهید.
-
واخواست یک اعتراض نامه رسمی نسبت به عدم پرداخت وجه سفته است. این برگه یک نسخه چاپ شده است و نمی توانید اعتراض خود را روی برگه های ساده انجام دهید.
-
واخواست در سه نسخه صادر می شود. نسخه اصلی در دست واخواست کننده باقی می ماند اما نسخه دوم آن به طرفیت خوانده صادر می شود و یک نسخه هم در دادگاه بایگانی می شود.
-
اگر بخواهید از مسئولیت تضامنی ظهرنویس ها استفاده کنید باید دادخواست خود را طی یکسال از تاریخ واخواست به دادگاه تقدیم کنید. مسئولیت تضامنی این حق را به شما می دهد تا برای دریافت تمام طلب صرفا به یکی از ظهرنویس ها مراجعه کنید.
-
بهترین کار ممکن این است که طرح دادخواست و واخواست در یک زمان صورت گیرد تا بتوانید نسبت به توقیف اموال مسئولین سفته نیز اقدام کنید.
-
وجه سفته را نیز می توانید از طریف وکالت مطالبه کنید. در این خصوص باید به وکیل سفته مراجعه کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت گروه حقوقی عدل محور به آدرس اینترنتی : https://adlmehvar.com مراجعه نمایید.