به مناسبت فرا رسیدن عاشورای حسینی؛
عناصر قیام امام حسین(ع) به روایت شهید صدر
عطر حرم: شهید آیت الله محمد باقر صدر در كتاب ائمة اهل البیت و دورهم فی تحصین الرسالة الإسلامیّة خود پیرامون عناصر قیام امام حسین(ع) سخن گفته است.
به گزارش عطر حرم به نقل از مهر، آنچه در ادامه می آید ترجمه سخنرانی شهید آیت الله محمدباقر صدر(ره) پیرامون عناصر قیام امام حسین(ع) است که توسط مهدی خوجه گی از کتاب «ائمة اهل البیت و دورهم فی تحصین الرسالة الإسلامیّة» وی ترجمه شده است.
عناصر قیام امام حسین(ع)
جاهلیت فقط مرحله ای تاریخی نیست که دوره اش به سر آمده باشد، بلکه حالتی اجتماعی است که هرگاه شرایطش محقق شد ممکنست تکرار گردد؛ چونکه در حقیقت جاهلیت انحراف از شریعت خداوند و هدایت انبیاء و تصمیم بر طبق هوای نفس است. همانطور که در قرآن کریم آمده است: «أَفَحُکْمَ الْجَاهِلِیَّةِ یَبْغُونَ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنْ اللَّهِ حُکْماً لِقَوْمٍ یُوقِنُونَ» [۱]. (آیا قانون و دستور جاهلیت را می جویید؟ و برای قومی که یقین دارند، چه کسی در قانون و دستور بهتر از خداست!؟)
بازگشت جاهلیت به عرصه زندگی به معنای دوری قانون و دستور خدا از این عرصه، دشمنی با نظام اسلامی و دور کردن امت از نور حقیقت و عدالت به سمت تاریکی های باطل و ظلم است.
انحراف بنی امیه از مسیر صحیح و دوری از راه حق جاهلیتی جدید بود بااینکه چارچوب ها تغییر کرده و جامه ها عوض شده بود. در حقیقت حکومت امویان، بر اساس قانون و حکومتی جاهلی بود که اسلام با آن جنگید و در مبارزه با آن برگزیده ترین انسان ها شهید شدند.
درست است که یزید (لعنه الله)، یکی از حاکمان بنی امیه، و اجداد و پیشینیانش به وحدانیت خداوند و رسالت حضرت محمد (ص) اقرار کرده بودند و «لا إله إلّا الله» و «محمد رسول الله» را بر زبان جاری کرده بودند؛ ولی این مسئله تغییری در حقیقت جاهلی بنی امیه ایجاد نمی کرد.
شکل های گوناگون حکومت:
درنگی کوتاه در نظریه حکومت در اسلام برای واضح کردن حقیقت حکومت بنی امیه و دیگران کافی است. نظریه به صورت خلاصه به این صورت است: ۱. حاکم امامی معصوم باشد: طبیعتاً ممکن نیست که او با نظریات اسلام مخالفت کند و نظریات غیراسلامی قراردادی را اجرا نماید. در این صورت واضح است که نمی توانیم او را معصوم بنامیم. در چنین حالتی لازم است مسلمانان -در عین اختلاف سطح فکری شان- دستورات این حاکم را اجرا کنند و از مخالفت با وی در دستوراتش بپرهیزند. ۲. حاکم فقیهی عادل باشد: این حاکم نظریات الهی را اجرا می کند و در غیر این صورت ممکن نیست او را عادل بدانیم. در این حالت باید به او کمک نمود و دستوراتش را اجرا کرد. همین طور جایز نیست حتی از جانب فقهایی نظیر خودش با او مخالفت شود. ۳. حاکم مسلمان و غیر فقیه باشد ولی نظریاتی که در عرصه زندگی اجرا می کند نظریات آسمانی است و بی شک چنین حاکمی گاهی خطا می کند. در این چنین حالتی فقها مبادرت به راهنمایی، حمایت و ارشاد او می کنند و بر مسلمانان واجب است به کمک و یاری برسانند مگر اینکه خطاها در درجه ای باشد که نظریات اسلامی به کلی در معرض خطر باشد، در این هنگام لازم است به شکلی دیگر با او تعامل شود. ۴. حاکم اصلاً مسلمان نباشد ولی نظریات اسلامی را قبول داشته باشد: در این حالت شخص حاکم مهم نیست بلکه مهم نظریات است؛ چونکه ممکن نیست فردی به چیزی اعتقاد داشته باشد و در عمل چیز دیگری را اجرا نماید مگر اینکه ایمانش واهی باشد. ۵.آخرین حالت اینکه حاکم، فقیه، مسلمان غیر فقیه و یا غیرمسلمان باشد و نظریات موردقبول او نظریات کفرآمیز دور از حق و ضد رسالت آسمانی باشد. در چنین وضعی مسلمانان باید در مقابل حاکم بایستند و با او جنگیده و مبارزه کنند؛ چونکه مهم شخص حاکم نیست -هرچند فقیه باشد- بلکه مهم همان اندازه نظریات اسلامی است که در عرصه زندگی اجرا می گردد.
نگاهی به آنچه موضع امام حسین(ع) بر اساسش بنا شده است:
از خلال این بحث می توانیم موضع عملی امام حسین(ع) را مشخص نماییم. موضعی که در پرتوی نگاه اسلام به حکومت بنا شده است؛ چونکه نظریه اسلام در ارتباط با حکومت برمبنای فکر و طرحی اجرایی و عملی برای قدرت بنا شده است. اگر این طرح ها و نظریات اسلامی محقق شد که هیچ وگرنه اسلامیت حاکم و نماز و عبادت او هیچ ارزشی ندارد چونکه معنای حقیقی عبادت باید در سلوک فرد، احساسات و رفتار او تجلی یابد. بدین جهت وجهه اسلامی یزید یا دیگر حکام ظالم هیچ ارزشی ندارد و مناسکی که ادا می کنند معنا و محتوایی ندارد.
هنگامی که اوضاع این گونه باشد و حاکمان بنی امیه شریعت آسمانی را اجرا نمی کنند پس بر امام حسین (ع) -به عنوان فاضل ترین انسان که در آن روز اسلام را پیاده می کرد- و بر تمام مسلمانان ذاتاً واجب بود که در مقابل آن ستمگران بایستند و با او مقابله کنند. برای اینکه آنها حکومت جاهلیت را می خواهند و با شریعت آسمانی می جنگند اما این دفعه این جاهلیت جامه ای جدید به تن کرده است که حقیقتش را از دیدگان پنهان می دارد.
حسین(ع) قیام کرد تا برای مردم پرده از چهره حاکمانی بردارد که پشت اسم دین پنهان شده بودند، تا حقیقت طاغوت هایی را رسوا کند که به اسم جانشینی رسول الله (ص) بر مردم حکومت می کردند. واقعه عاشورا فقط یک اتفاق حزن انگیز و زودگذر نیست که در مرحله ای مشخص از تاریخ اتفاق افتاده باشد بلکه شکلی کامل از تجسم جنگ حق و باطل است. عاشورا عرصه واقعیتی سرشار از زندگی است که هر دسته از انسان ها در عین اختلاف در سن و نوع، نقششان را انجام می دهند: در آن معصومی هست که غافلانه خطایی نمی کند؛ جنایتکاری هست که از انجام پست ترین و شنیع ترین کارها ابایی ندارد. در آن زن، نوزاد شیرخواره، کودک و پیر سالخورده هست، توبه کننده و گنه کار هست، عظمت و بزرگی هست همانطور که پستی و رذالت نیز هست.
عاشورا بااینکه یک مرحله تاریخی نیست ولی حال امت را بیان می کند که حاکمان در آن از راه صحیح منحرف شدند و جامعه را از رسالت و عقایدش دور کردند تا اینکه امت مرده ای گردید که جز به اندازه کوتاه نفسی که می رود و می آید فکر نمی نماید. این امت که در آن ترس به اندازه ای وصف ناشدنی رسیده است؛ می داند که به حق عمل نمی گردد و از منکر نهی نمی گردد، این ها را درک می کند و حرکتی نشان نمی دهد. این امت اجلش فرارسیده و مرده است هرچند اجساد متحرکی در آن باشند.
عوامل قیام امام حسین(ع):
واقعه عاشورا به شکلی حزن انگیز صورت گرفت تا وجدان امت را تکان بدهد و آنرا به سمت رسالتش برگرداند و شخصیت اعتقادی اش را از نو زنده کند. لازم است برای ایفای این چنین نقشی گروهی از مردم با بهره گیری از قدرت و وسایلی که در اختیار دارند به پا خیزند. گروهی که قادر به اثربخشی در زندگی این امت مرده هستند و اوضاع این جامعه را درک می کنند همچون فرزدق که مردم را برای امام این گونه تصویر می کند: «شمشیرهایشان مقابل تو و قلب هایشان با توست».
مهم ترین این عوامل ازاین قرار است: *عوامل شخصیتی قیام کننده:
قیام کننده ای که جبهه حق را رهبری می کند امام معصومی با همه توصیفات مقدسی است که در حدیث رسول خدا (ص) آمده است: «حسن (ع) و حسین (ع) امام هستند، قیام کنند یا قعود کنند». امت این صفت مقدس حسین (ع) را می داند، مخصوصاً با وجود تعداد بسیار صحابه ای که هم عصر رسول خدا (ص) بوده و احادیث ایشان را در شأن این امام شنیده اند.
علاوه بر این امام (ع) عنصر نَسَبی ای را داراست که هیچ شائبه و شکی در آن نیست: پدرش علی (ع)، مادرش فاطمه (س) و جدش رسول خدا (ص) است. صحابی، این حدیث رسول خدا را در شأنش به یاد دارند که «حسین از من و من از حسین هستم» (حسین منّی و أنا من حسین) و مردم این آمیختگی روحی و نسبی را می فهمند.
امام حسین (ع) صاحب منزلت و شرافت بود، چگونه این گونه نبوده باشد درحالی که او مرکز توجهات مسلمین و پناه مستغیثین و بی پناهان بود و دارایی و ثروت در اختیار داشت.
می دانید روز عاشورا امام (ع) خواهرش زینب (س) را صدا زد و فرمود: «به من لباسی بده تا این لباس هایم را عوض کنم تا این قوم در این لباس ها طمع نکنند و آنرا از من نگیرند [و مرا برهنه نکنند]»، هنگامی که لباس هایی نامرغوب و مندرس را به او داد امام با حالت خاصی اظهار داشت: «آیا پسر پدرت این چنین لباسی بپوشد!؟».[۲] اگر لباس اولش لباسی معمولی می بود آن لباس مندرس را قبول می کرد پس حتما لباس اول او جزو فاخرترین و گران بهاترین لباس ها بوده است همین طور روایات می گویند که قافله هاشمی اموال بسیاری به دنبال داشته است. بدین سبب امام حسین (ع) همه عناصر شخصیتی برای مقدس بودن را داشته است: شرافت، منزلت، بی نیازی، ثروت و عصمت. *حجت و دلیل قاطع:
برای اینکه این قیام حاشیه ای نباشد و به بار بنشیند، فرد قیام کننده اعتبار و عهدهایی بعلاوه مشروعیت برای این قیام به دست آورد که تنها چاره و گزینه بی بدیل بود. نامه های وارده از بزرگان عراق و بالأخص کوفه، با اصرار از امام (ع) می خواستند به سمت عراق بیاید. محتوای این نامه ها همانطور که روایات نقل می کنند این چنین بوده است «بر سپاهی قدم بگذار که برای تو گرد هم آمده اند؛ که باغ ها خرّم گشته و مکان ها سبز گشته اند».
بی تردید عدم پاسخ امام به این مطالبات -که در کمترین روایت ها به دوازده هزار نامه بوده است- حجت را مقابل امام تمام می کرد که فرصت را از دست داده است. در مقابل، آمدن امام حجت را بر امت تمام می کرد هرچند که آنها خیانت کردند. مسئله دیگر اینکه اگر امام (ع) بیعت نمی کرد در معرض تهدید امویان قرار داشت و اگر بیعت می کرد در چنین شرایطی دستاویزی شرعی به حاکمان ستمگر اموی می داد و درنتیجه نور امیدی که امت در این شخصیت انقلابی امام (ع) مشاهده کرده بود خاموش می شد.
در صورت رد کردن بیعت در مقابل امام دو گزینه وجود داشت:
الف- کشته شدنی که امویان تصمیم بر انجامش داشتند حتی اگر در سایه کعبه باشد.
ب- رفتن به سمتی یکی از مناطقی که نفوذ و پیروانی دارد که شامل یمن، کوفه و بصره می گشته است. مشخص است که امویان در هر یک از این مناطق بلااستثناء به امام می رسیده اند.
تا زمانی که کوفه بیشترین نیروهای مردمی حامی امام (ع) به همراه درخواست شدید مردمش را داراست، بدون تردید انتخاب درست رفتن به سمت کوفه ای است که مرکز حکومت پدرش امیرالمؤمنین (ع) بوده است.
ازاین رو امام (ع) اصرار برادرش محمد حنفیه برای بازداشتن او از رفتن به سمت کوفه را رد می کند؛ همانطور که درخواست ابن عباس (ره) را رد می کند که به امام (ع) نصیحت کرده بود به سمت یمن برود. *شعار:
برای جلوگیری از تحریف این قیام خصوصاً اینکه امام به خیانت اهل کوفه آگاه بود و می دانست چگونه فرستاده اش مسلم بن عقیل (ع) و همراهش هانی بن عروه را کشتند، یاران را آواره کردند و عده ای را دستگیر کردند و... این اوضاعی بود که امام حسین (ع) را در مواجه ای نظامی قرار داد که گریزی از آن نبود.
امام حسین (ع) برای جلوگیری از تحریف این قیام از نخستین روز در مدینه تا روز قتل عام کربلا اهداف و شعارهایش را بیان می کرد. او این چنین می فرمود: «قسم به خدا، من از روی سرخوشی یا غرور یا ستمگرانه و فسادانگیزانه قیام نکردم. من برای طلب اصلاح در امت جدم قیام کردم تا امربه معروف و نهی از منکر کنم».
سپس امام (ع) امت را مقابل انتخاب هایی قرار داد و چاره ای نداشتند که راهی را انتخاب کنند. امام (ع) این کار را در امتداد اجرای روشی منحصربه فرد از مقابله با رجزخوانی کافران انجام داد. امام (ع) بعد از آن که با حر بن یزید ریاحی (رض) روبرو شد شبیه چنین چیزی فرمود که: «این زمین وسیع خداوند است، مرا رها کنید تاکنون خود بروم». در کمترین حالت در این سخن آمده است که امام (ع) رها شود و خلوتی برگزیند، اما سپاه حر حاضر به سرپیچی از دستورات حکومت ظالم نشد و امام (ع) را تا کربلا تعقیب کرد.
همچنین در اینجا نیز امام (ع) یارانش را مقابل انتخاب قرار داد و آنها را به اجبار در جنگی وارد نکرد که از لحاظ نظامی بازنده اش بودند. به این جهت شب دهم محرم آنها را جمع کرد و آنها را خطاب قرار داد و اظهار داشت: «شب تاریکی خودرا گسترانیده است پس آنرا چون شتری در نظر بگیرید [و بروید]؛ حقی از من بر گردن شما نیست». آن نیکوترین افراد این درخواست را رد کردند و زهیر بن قین بلند شد و اظهار داشت: «به عرب ها (و در روایتی دیگر آمده است به جدّت) چه بگوییم!؟ آیا پسر دختر رسول خدا (ص) را بکشند و ما زنده بمانیم!؟ نه به خدا! هیچ گاه چنین نمی کنیم» و دیگران نیز سخنانی مثل او گفتند.
آنگاه که درگیری قطعی شد و شمشیر فصل الخطاب گشت، امام حسین (ع) تصمیم بر ورود به این جنگ گرفت و می گفت اگر دین محمد جز با کشته شدن من سرپا نمی ماند، پس ای شمشیرها مرا دریابید. در هر صورت، امام حسین (ع) اهداف انقلاب را از هنگام حرکتش از مدینه تا قتلگاهش در کربلا در مقابل دیدگان خویش قرار داده بود و خواهرش زینب کبری (س) این رسالت را ادامه داد و ابزار تبلیغاتی ای بود که اخبار قیام را منتشر و عناصر مخرب در تخت حکومت اموی را رسوا می کرد. *عنصر عاطفی:
یعنی برانگیختن احساسات مسلمانانی که افکار منطقی در عقل های آنها اثری نداشت. عنصر عاطفی در قیام حسینی را در دو رفتار و روش مشاهده می کنیم:
اول: واردکردن زنان هاشمی و کودکان در انقلاب، تا حدی که حتی کودک شیرخواره ای در آن حاضر شد که در روز دهم محرم در بحبوحه جنگ به دنیا آمد. وجود زنان بیت علوی و هاشمی در این دریای غم بی گمان حس همدردی را برمی انگیزاند و قلب ها را متأثر کند؛ هرچند آنها بی رحم و سنگدل بودند.
اما اطفال با قیام همراه شدند تا دلیلی باشند بر اینکه این قوم که از روی ترس و طمع می جنگند به حدی از پستی، خواری و زبونی رسیده اند که وصف ناشدنی است. قرآن کریم می فرماید «خدا را فراموش کردند پس خداوند هم آنان را گرفتار خودفراموشی کرد» (نَسُوا اَللّٰهَ فَأَنْسٰاهُمْ أَنْفُسَهُمْ[۳]) و کار آنها به اینجا رسیده بود که امام حسین (ع) به آنها می گوید: «اگر گناهی باشد بزرگ سالان مرتکبش شده اند، گناه این کودکان چیست!؟»
با این همراهی زنان و کودکان بود که پشتوانه ای عمیق و عاطفی برای این قیام همراه شد و این قیام را به نقطه بارز حادثه های مصیبت بار طول تاریخ تبدیل کرد و احساسات و عواطف مسلمانان را تا این روزگار ما تحت تأثیر قرار داده است.
دوم: روش یادآوری و نصیحت که امام (ع) و یارانش (رض) از آن بهره جستند. امام (ع) مردم را متذکر می ساخت و می فرمود: «نَسَبم را بگویید، من کیستم؟ آیا پسر دختر پیامبرتان نیستم!؟» سپس ادامه می داد: «برای چه با من می جنگید!؟ آیا سنتی را تغییر داده ام یا بدعتی نهاده ام!؟». و در مقام آخر می فرمود: «اگر دینی ندارید و گمان می کنید عرب هستید، پس در دنیایتان آزاده باشید.» این سخن در اشاره به گروهی است که هنگامی که به خانه زنانِ رسالت هجوم بردند نه فقط دینشان را بلکه حتی آداب و رسوم عربیت را فراموش کردند. آداب و رسوم عربیتی که به آن عادت کرده بودند و بر آن متفق بودند.
همچنین می بینیم امام (ع) حال مردم را این گونه توصیف می کند: «دین لقلقه ای بر زبان هایشان است، بر آن مواظبت می کنند تا زمانی که زندگی شان فراخ باشد؛ و آنگاه که با بلایی آزموده می شوند، دین داران اندک اند.»
در آنچه گذشت مختصری از عناصر تشکیل دهنده این قیام و همین طور وضعیت امت را بیان کردیم: همانطور که گفتیم امت به حالت احتضار و مرگ رسیده بود و هیچ ابایی از درگیری نداشت و از ترس در بحرانی پیچیده زندگی می کرد، در صورتیکه حاکمان تلاش می کردند تا امت را به سمت منجلاب بکشانند، روح عزت و کرامت را بکشند، موجودیت تمدنی اش را تکه تکه کرده و او را از رسالت والایش دور کنند.
قیام حسینی و وضع کنونی ما:
همان طور که گفتیم قیام حسین(ع) فقط یک مرحله تاریخی نیست، بلکه حالت امتی را نشان میدهد که به این وضع فجیع رسیده است و جنایتی تاریخی و ددمنشانه را مرتکب می شود.
امروزه از نو این حالت برگشته است؛ امت اسلامی در همان وضعی زندگی می کند که امت در زمان امام حسین (ع) زندگی می کرد و حاکمان امت از رسالت و تمدن و کیان اسلامی منحرف شده اند. این امت در بیم و ترس زندگی می کند و جز به کوتاه نفسی که می رود و می آید فکر نمی نماید. چاره ای جز این نیست که جنبشی جدی وجدان این امت را تکان داده و بیدار کند و او را به سمت رشد بازگرداند.
باید این جنبش همه عناصری را که جنبش کربلا دارا بود را دارا باشد: رهبری مقدس و رسالت مدار که دارای منزلت و شرافت و مال باشد. رهبری که حجتی معتبر در اختیار دارد که حاکمان را مجازات و انحرافات آنها را از رسالت آشکار کند؛ هم چنان که امت را به خاطر سکوت و کرنش ذلیلانه و حقیرانه مؤاخذه می کند. این رهبر لازم است شعارهایی مطرح کند تا شراره های انقلاب در جان مردم شعله ور گردد. او باید از جوهره متعهدانه قیام و اهداف حقیقی اش محافظت نماید و احساسات و عواطف امت را تحریک کند.
با این اوصاف، باید حسینی جدید برای این حرکت و زینبی دیگر و مردانی چون اصحاب حسین (ع) وجود داشته باشد و این امری محال است، چونکه برای هیچ انسانی ممکن نیست که همه خاصیت های حسین (ع) و عناصر قیامش را به صورت کامل را داشته باشد.
چون این امر محال است پس باید قطرات خونی ریخته شود و فداکاری های بسیاری انجام گیرد تا درمجموع قسمتی از عناصر حادثه کربلا شکل گیرد و وجدان این امت مرده تکان بخورد و حواسش بیدار گردد.
بر مسلمانان واجب است که همیشه توانایی لبیک به ندای اسلام را داشته باشند تا هنگامی که اسلام آنان را فریاد زد به یاری اش بشتابند تا شاید در این قطرات خون راه برگشتی به حقیقت رسالت باشد.
پی نوشت:
[۱] المائدة: ۵۰
[۲] [البته در تاریخ آمده است که امام شلوار و لباس یمانی خوبی را خواست. امام لباسی انتخاب نمود و او را پاره کرد تا آنرا برندارند. برخی از اصحاب به او گفتند چرا شلوارکی زیرش نمی پوشی و حضرت فرمود: این لباس اهل ذمّه است]
[۳] الحشر: ۱۹.
منبع: atreharam.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب